Wat fijn dat je aan het oriënteren bent over een newborn fotoshoot. Ik kan het vanuit mijn hart aanbevelen: vastleggen van deze prille en korte eerste periode van een mensje is een waardevolle en prachtige herinnering voor je hele leven. Maar waar moet je opletten bij het boeken van je newborn fotoshoot? 

Tips om de beste newborn fotografe te vinden

Hoe en wanneer boek je een newborn fotoshoot?

Laat me toch met de "wanneer" beginnen. Dit is namelijk de vraag die voor veel mensen nogal  onduidelijk is. Want je hoort vaak dat het aangeraden is ruim vóór de geboorte de newborn fotoshoot te boeken, maar ja: hoe kan je eenmaal een fotoshoot boeken, als je niet weet wanneer de baby geboren wordt, en of het überhaupt allemaal goed komt???

Het antwoord is eigenlijk van zelf sprekend: een newborn fotograaf is ook bewust van deze onzekerheden, en gaat veel meer flexibel met de afspraken om dan bijvoorbeeld in het geval van  trouwfotografie (alhoewel, dat kan ook weleens misgaan, toch? ;)). We doen niet moeilijk over verschuiven of annuleren, maar je kunt alleen maar zeker zijn dat de uitgekozen fotograaf tijd heeft in de agenda wanneer het voor jullie ook uitkomt, als je op tijd boekt. Dus zo doen wij het:

Neem contact op met de newborn fotograaf ergens in de tweede trimester van je zwangerschap. Vraag voor de details van de reservering, en alles dat je graag wilt weten (hierop kom ik nog later terug).  Noem de uitgerekende datum, en als er een hogere kans bekend is voor dat de baby te vroeg komt, zeg het er even bij. Het kan verschillend zijn per fotograaf hoe ze met de newborn boekingen omgaan, maar er zit altijd flexibiliteit in. In mijn geval reserveer ik 2-3 data voor je fotoshoot in mijn agenda. Als het baby geboren is, neem je (of je partner) direct contact met mij op, en dan kijken we weer welke datum bij de geboortedatum en de omstandigheden de beste past. Soms moeten we toch een nieuwe datum prikken, maar dat gaat lukken, want voor de andere baby's heb ik ook meerdere data geboekt, dus sommige dagen komen automatisch vrij. (Voor dezelfde reden heb ik wel altijd een aantal "last minute" plekken, maar dan heb je natuurlijk minder keuze.)

Hoe kies je de juiste newbornfotograaf?

De newborn fotoshoot gebeurt in een hele gevoelige en prikkelige periode, gaat om je dierbaarste bezit, en de foto's bevatten een van de mooiste herinneringen uit je leven. Bekijk goed wie je hiermee toevertrouwt, en zeker niet de prijs alleen!


De volgende vragen helpen je met een goede keuze:

1. Heb je veel foto's van de fotograaf gezien, die je aanspreken? Als er maar 1-2 tussen zitten die je mooi vindt, zoek ietsje verder, je vindt zeker iemand die meer naar jouw smaak werkt.

2. Heb je toegang tot ervaringen van andere klanten? Het beste is natuurlijk de aanbeveling van je kennissen, maar reacties op de site en de interactie op de Facebook pagina zijn prima bronnen om achter te komen wat de andere mensen van haar hebben gevonden.

3. Hoe ervaren is ze met baby fotografie? Iedereen moet ergens beginnen natuurlijk, en ik ben heel dankbaar voor de eerste gezinnen waar ik mocht fotograferen. (Dat waren dichtbije vrienden en familie trouwens, die heel goed wisten dat ik "aan het oefenen" was.) Maar newborn fotografie is een heel speciaal vak, ook binnen fotografie! Er komt hier zo veel kijken van veilig handelen van je baby tot esthetisch en toch naturel poseren, en met bestaand licht te werken, dat jij hiervoor bewust moet kiezen als je een beginnende fotograaf (of een fotograaf met een ander vakgebied) boekt. Kijk niet alleen hoeveel foto's er op de site staan, maar ook hoeveel verschillende kindjes er zijn, en als die bestaat, ook haar blog. Daar kan je vaak goed uit halen hoeveel ze met baby's werkt. 

4. Weet je genoeg van haar werkwijze? Misschien staat het niet allemaal op de site, maar je kunt het zeker navragen, zoals hoe lang ze bezig is, wat doet ze als het kindje niet wilt slapen, hoe gaat ze om met veiligheid, mogen familieleden (eventueel huisdieren) met de baby op de foto, etc. Werkt ze met flits, bestaand licht of andere lichtbronnen? Denk goed na wat je fijn vindt: naar een fotostudio gaan waar alles klaar staat, of de shoot toch in de comfort van je huis laten doen. Allebei heeft zijn voor- en nadelen, als je het niet zeker weet, vraag even na wat er wel en niet mogelijk is. Als je naar haar studio moet, wat moet je allemaal meenemen, en wat ben je voorzien in de relatieve lange tijd?

5. Wat kost het? Newborn fotografie is prijzig. Als je een goedkope newborn fotograaf hebt gevonden, kijk nog een keer of alles klopt, want dat kan bijna niet :). Er zit heel veel tijd in een newborn shoot, in de nabewerking nog meer dan in de shoot zelf, en de speciale uitrusting kost ook wat, de vaak gewassen mooie accessoires gaan niet lang mee... Dus kijk nog eens: is ze ervaren, heeft ze alle nodige uitrusting en accessoires van goede kwalteit die je vertrouwd met je baby? En is de prijsvermelding duidelijk, weet je precies wat je krijgt na de shoot? Soms zitten er alleen de opname kosten in de aantrekkelijke prijs (daar is niets mis mee, als het duidelijk is!). Misschien heb je geluk, maar meestal als het te mooi is om waar te zijn, is het ook niet waar...

Bij veel fotografen kun je wel uit pakketten kiezen, en als je wat minder wilt besteden kies je misschien beter als je voor minder foto's gaat, als die foto's wél prachtig mooi worden, en op een prettige en veilige manier gemaakt waren, dan als je veel minder goede foto's krijgt.

Ik hoop dat ik je kon meehelpen om een goede keuze te maken wat betreft de newborn fotograaf/fotografe die straks je baby mag fotograferen.

Newborn fotografie van Agi Bodewes Fotografie

Als een gepassioneerde newborn fotografe wil ik uiteraard graag dat ik jouw baby ook mag fotograferen. Maar ik vind het nog belangrijker dat je mijn diensten kiest als mijn stijl en werkwijze ook jou aanspreken, en je de keuze bewust hebt gemaakt. Ik wil niet alleen meer klanten, ik wil tevreden en blije klanten. Bezoek mijn newborn fotografie portfolio, mijn blog, mijn prijspagina of mijn facebook pagina om mij te leren kennen! Of mail me met je vragen! 

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In