Nooit vliegt de tijd zo snel, als wanneer je een baby krijgt. Het kleine prille leventje die je net gister op de aarde heb gebracht, is morgen al een peuter, en na twee keer knipperen  met je ogen, gaat ze naar school. Misschien denk je nu dat je deze bijzondere kraamtijd nooit gaat vergeten, maar sneller dan je denkt word je overvallen met andere indrukken en ervaringen, en wordt deze tijd alleen een mooie herinnering. En wat ben je dan  blij met de foto's die in deze bijzondere tijd gemaakt zijn!

Ik heb al eerder geschreven over hoe je de juiste newbornfotografe kunt kiezen, die naast mooie foto's te maken ook andere belangrijke criteria voldoet. (Dit artikel lees je hier.)

Maar als je naar een fotograaf zoekt voor een newbornshoot, kom je ook verschillende soorten shoots tegen, zoals (geposeerde) newbornfotoshootkraamreportage, lifestyle fotoshoot. Wat is het  verschil precies, en hoe moet je nou kiezen tussen de drie? Hier is een korte samenvatting van de verschillende soorten newbornfotosessies. Aan het einde van dit artikel vind je een handige tabel met de belangrijke aspecten van alle drie de shoots. Uiteraard baseer ik het op mijn eigen werkwijze en ervaring. Zover ik weet geldt dit voor de meeste   (professionele) fotografen in grote lijnen, maar er kunnen natuurlijk verschillen zijn in de praktijk.

Geposeerde fotoshoot

Dit soort foto's kennen we allemaal van Anne Geddes: de eerste beroemde kunstenaar, die de baby's op  heel schattige manieren heeft neergezet, met verschillende props en accessoires. Het is aan de stijl van de fotograaf, hoe ver hij of zij  gaat met poseren en props, je kunt een heel stil leven neerzetten, in poses als kikkertje vouwen, of voor 'minder is meer' kiezen. Ik zelf vind de pure, natuurlijke foto's het mooiste, maar voor een paar  schattige props of accessoires zeg ik ook geen  nee :). Op veel foto's is de baby bloot, of bedekt met mooie doekjes, ligt op een lekker zacht achtergrond doek. De omgeving is uitgesloten, net als in een fotostudio.

In het algemeen werkt dit soort fotografie het best als de baby  min of meer diep doorslaapt, en nog heerlijk comfortabel ligt in de opgekrulde foetushouding. Deze periode is verrassend kort, daarom is de beste tijd voor dit soort shoots tot/met de 3de week na de geboorte.

Deze shoot heeft veel tijd nodig, om  de verschillende poses uit te werken, de props neer te zetten en de tussenpauses om te voeden, troosten en om de baby in slaap te krijgen, dus je bent er makkelijk 3 uur mee bezig. Dit   vraagt ook meer van jullie.  De fotograaf heeft ruimte nodig, warmte, en waarschijnlijk worden jullie gevraagd om wat voorbereidingen te doen. Maar het is wel de moeite waard, foto's als deze krijg je nooit meer van je baby!

Lifestyle fotoshoot

Voor deze fotoshoot gebruiken we geen extra props, achtergronden en accessoires, we werken alleen met wat jullie hebben. De foto's worden in de woonkamer en/of in de babykamer gemaakt. Het is dus een prachtige herinnering van de kraamtijd en niet alleen van de baby, maar ook van de omgeving waar jullie de eerste weken van het ontstaan van een gezin  beleefd hebben! Het is vaak onderschat wat een waarde dat later kan hebben, als je met je kind terug kunt kijken hoe jullie woonkamer, en de babykamer uitzag toen hij geboren was, en wat lieve leuke spulletjes hem hebben omringd.

Bij de lifestyle fotoshoot krijgen jullie ook aanwijzingen hoe te staan, wat te doen, en de baby poseren we ook wel een beetje. Maar er worden veel meer foto's met jullie als ouders gemaakt en het is veel natuurlijker, dus het is ook geen probleem als de baby niet slaapt. Deze shoot is ook wat korter, er is geen tijd nodig om de woonkamer om te bouwen, de baby weer in slaap te krijgen tussen de verschillende settings, dus binnen 1,5 uur kunnen we meer en meer gevarieerde foto's maken.

Daarom is deze shoot ook aangeraden als de baby moeilijk in slaap te krijgen is, er niet van houdt om bloot te zijn of  wat ouder is. Natuurlijk ook als jullie er zelf wat minder energie in kunnen / willen steken.

Kraamreportage

In het kort: het  mooiste document van de kraamtijd! De naam zegt het: het is een reportage, het vastleggen van de schoonheid van een stuk van jullie leven in deze bijzondere tijd. Zonder er extra dingen toe te voegen, puur hoe jullie op dit moment zijn. Anderhalf-twee uur lang maken we foto's terwijl jullie met de baby bezig zijn. In het badje, op het  verschoonkussen, op jullie bed, op de bank. Knuffelen, voeden, gewoon genieten. Prachtige momenten met de grote zus en broer, met de kersverse papa en mama. Wil je een keer een mooie foto dat jullie in de camera kijken, kan het natuurlijk ook, maar de meeste foto's zijn zonder poseren en aanwijzingen.

Het lijkt allemaal heel makkelijk en natuurlijk te gaan, maar het heeft niets te maken met de kiekjes die je even met het mobieltje maakt: bij deze foto's heeft de fotograaf juist heel veel kennis, ervaring en hard werk nodig om prachtige vertellende beelden te creƫren!


In de onderstaande tabel vind je een handige samenvatting van overeenkomsten en verschillen. Ik hoop dat dit je helpt met kiezen en zo niet, mail me of bel me gerust, ik help je graag verder! 

Untitled photo
Powered by SmugMug Owner Log In